Het Kemptener Te Deum

Richter schreef dit werk in 1745, zoals de naam al aanduidt, in zijn woon- en werkplaats Kempten. Het is een werk voor vier zangsolisten, koor en een kleine orkestbezetting. Het werd voor het eerst uitgevoerd in de St-Lorenz Basiliek in die stad, een kerk in rijke Zuidduitse barokstijl.

Mis in D opus 86 (“Luzany-mis”)

Dvořák schreef deze mis in opdracht van architect en kunst-patroon Josef Hlavka, de latere oprichter en eerste president van de Tsjechische Academie voor de Wetenschap. In deze versie werden de zangers vier solisten en koor) begeleid door een orgel. In september 1887 werd het werk, dat Dvořák in drie maanden schreef, voor het eerst uitgevoerd bij de inwijding van de kapel bij het buitenverblijf (kasteel) van de opdrachtgever in Luzany (in het westen van Bohemen). De eerste openbare uitvoering was in april 1888 in Pilsen.
Dvořák bood de mis aan aan zijn vaste Tsjechische uitgever, maar die had geen belangstelling.

In Londen wilde Novello deze mis wel uitgeven. Hij vroeg Dvořák om een uitvoering met orkestbegeleiding te componeren. Dit gebeurde en dat werk werd voor het eerst uitgevoerd in Crystal Palace in maart 1893.
De recenties in de Engelse pers waren unaniem lovend. In hetzelfde jaar verscheen ook de bladmuziek voor deze uitvoering; die met orgel als begeleiding werd pas in 1963 in druk uitgebracht. De orkestversie werd in Engeland vaak uitgevoerd, zowel met de oorspronkelijke Latijnse tekst als ook wel met in het Engels vertaalde tekst.