Over ons

Sinds 1958

Zangvereniging Cantarella Delft is een gemengd koor met ongeveer negentig leden. Het koor bestaat in 2023 vijfenzestig jaar en is vanwege kwaliteit en repertoire een begrip in Delft en omstreken.  Het is het grootste koor van de stad. De leden zijn redelijk evenwichtig verdeeld over de verschillende stemgroepen, waarbij de tenoren wat in de minderheid zijn.

Repertoire

Het koor zingt traditioneel het bekende repertoire voor groot koor, orkest en solisten, zoals de Matthäus Passion en de Johannes Passion van Bach en werken van componisten als Händel, Mozart, Mendelssohn en Brahms. Regelmatig voert het koor ook minder bekende werken uit, bijvoorbeeld van twintigste-eeuwse componisten als Vaughan Williams of Benjamin Britten. Het streven is naar meer variatie in het repertoire, waarin ook ruimte is voor nieuwere muziek en uitvoeringen met een andere begeleiding dan groot orkest.

Cantarella geeft jaarlijks een groot, goed bezocht en door het publiek enthousiast ontvangen concert. Helaas vielen de jaren 2020 en 2021 uit door corona, maar in 2022 konden we weer de Matthäus uitvoeren.

In november dat jaar namen we afscheid van Dennis Broeders (met o.a. het Requiem van Duruflé), waarna we in juni 2023 van Rossini de Petite Messe Solennelle uitvoerden onder leiding van onze interim-dirigent Piet Hulsbos.

Het eerstkomende programma vindt u hier en zal onder leiding staan van onze nieuwe dirigent Robert van der Vinne.

Zie Vorige concerten voor een historisch overzicht. Een overzicht van het repertoire van 1990 kunt u hier vinden.

De ambitie van het koor om goede uitvoeringen te geven wordt ondersteund door het ter beschikking stellen van mp3’s en midi-files, zodat leden hun partij thuis kunnen instuderen.

Toelatingstest

Aspirant-leden leggen een toelatingstest af. Alle leden leggen eens in de drie jaar een stemtest af en krijgen op grond daarvan een individueel advies. Daarmee bewaken we de kwaliteit van het koor en wordt periodiek nagegaan of leden nog in de juiste stemgroep zitten.

Repetities

Het koor repeteert wekelijks op dinsdagavond in de Hofkerk (Cort van der Lindenstraat) onder leiding van de dirigent, die daarbij wordt ondersteund door een professionele begeleider aan de piano.

Om deze beschrijving te downloaden (pdf) of af te drukken, klik hier.

Cantarella leden